Jak przemycać więcej warzyw w swoich posiłkach? Znamy odpowiedź!
Temat wałkowany od pokoleń - warzywa! W końcu każda z nas od dziecka słyszała, żeby „mięsko zjeść, a ziemniaki zostawić”. Teraz, gdy osobiście dbamy o swój jadłospis, doskonale zdajemy sobie sprawę z wartości warzyw w diecie. O ile porcje owoców zjadamy z przyjemnością, tak z warzywami bywa różnie. Jak i dlaczego powinnaś przemycać w swoich posiłkach jeszcze więcej warzyw? Przeczytaj dzisiejszy wpis!
Warzywa to ogromna dawka wartości odżywczych, witamin i minerałów. W dodatku są lekkie, mają niesamowicie mało kalorii i da się z nich przyrządzić dosłownie wszystko. Świadczą o tym wszystkie wegańskie (czyli roślinne) zamienniki dostępne już w każdym dużym markecie. „Mięso” z grochu, makaron z soczewicy, serek z nerkowców… Jest tego cała masa! Ale nie będziemy zachęcać Cię do tego stylu życia, a pokażemy kilka prostych trików, dzięki którym bez łez i zgrzytania zębami, dostarczysz sobie porządną dawkę witamin i minerałów, prosto z natury!
1. Smoothie, soki, koktajlePrzepyszne, orzeźwiające, syte i co najważniejsze - zdrowe! To chyba najprzyjemniejsza forma przemycania warzyw! ;) Zastąpią szybkie śniadanie, orzeźwiający napój potreningowy, albo smaczną przekąskę.
Przykład: Do pomarańczy, banana, połówki cytryny i odrobiny imbiru dodaj dużą garść szpinaku. Szpinak nada koktajlowi energetyzującego koloru, a przy tym dostarczy Tobie cenny beta-karoten, luteinę, witaminę C, żelazo, potas, magnes czy kwas foliowy. Warto? ;)
2. Zupy krem
Chyba nie ma nic prostszego! Idealne na szybki głód, obiad czy kolację. W dodatku można z nich wyczarować pyszne kombinacje, którymi zaskoczysz siebie i swoich bliskich.
Przykład: W pogotowiu zawsze miej puszkę fasoli (sucha fasola będzie również ok, ale tu musisz pamiętać o jej namoczeniu dzień przed i ugotowaniu) i kilka ulubionych warzyw. Fasola podbije białko, natomiast niebanalnego smaku zupa nabierze dzięki pozostałym warzywom. Dodaj czerwoną paprykę, marchewkę, pietruszkę i cebulę. Do tego przygotuj ulubione przyprawy i szczodrą garść świeżej kolendry lub pietruszki. Wszystko wystarczy ugotować i porządnie zblendować na krem. Będzie pysznie, a jak zdrowo!
3. Ciasta, muffinki, masa słodkości!
Zgadza się, z warzyw! Piernik pomidorowy, ciasto marchewkowe, muffinki z cukinii albo brownie z fasoli to tylko wybrane pyszności, które przygotujesz w swojej kuchni z wykorzystaniem warzyw. Przepisów jest całe mnóstwo, a Ty z pewnością znajdziesz swój ulubiony przepis. Pamiętaj, że to nie jest tak, że po dodaniu marchewki, ciasto staje się zdrowe, #fit i można je jeść bez ograniczeń. Zastosuj w wypiekach zdrowsze zamienniki np. mąkę orkiszową zamiast pszennej czy erytrytol lub ksylitol zamiast cukru. Zredukujesz tym samym kalorie i podbijesz wartości odżywcze.
4. Pasty kanapkowe i dipy
Do filmu i na szybką śniadaniowa kanapkę, doskonale sprawdzą się wszelkie pasty warzywne. W sklepach znajdziesz wiele gotowych pozycji z dobrym składem, jednak równie szybko przygotujesz ją samodzielnie w domu. Najpyszniejsze wychodzą z wykorzystaniem strączków - np. hummus, czyli pasta z ciecierzycy, smalczyk z fasoli czy pasztet z soczewicy. Połóż pastę na dobry chleb na zakwasie, zjedz we wrapie, zajadaj z grissini lub (na całego!) z warzywami w słupkach jako idealna przekąska.
5. Frytki, fryteczki
Nie tylko z ziemniaków i batatów. Próbowałaś kiedyś frytki z marchewki, pietruszki czy selera? Gwarantuję, że przepadniesz! Upiecz z niewielką ilością oleju i ulubionych przypraw. Pamiętaj, aby frytki solić zawsze po wyjęciu z piekarnika - będą chrupiące z zewnątrz i mięciutkie wewnątrz. Dodaj do tego swój ulubiony dip i gotowe!
6. Pesto nie tylko z bazylii
Pesto nie musi oznaczać pęczka bazylii, masy oliwy i kalorycznego (ale pyszny) parmezanu. Przygotuj pesto z brokuła, awokado albo liści rzodkiewki. To pomysł na mega prosty obiad pełen szalonej ilości witamin! Wiedziałyście, że liście rzodkiewki działają na nasz organizm przeciwzapalnie, wykazują silne działanie przeciwnowotworowe, oczyszczają organizm z toksyn, wspomagają trawienie, przyspieszają przemianę materii i wzmacniają odporność? Dlatego zamiast traktować je jako odpad i wyrzucać do śmieci, zblenduj z oliwą, orzeszkami pini, solą i czosnkiem, a potem zjedz z ulubionym makaronem. Będzie pysznie i mega zdrowo!
Jak widzisz, w warzywach siła! Dlatego nie rezygnuj z nich podczas komponowania swoich codziennych posiłków. Jeśli nie jesteś ich fanką w oryginalnej, surowej formie, skorzystaj z naszych podpowiedzi. Jesteśmy pewni, że będziesz pozytywnie zaskoczona!
Zostaw komentarz